סרטן המעי הגס הינו הסרטן השלישי בשכיחותו בקרב נשים וגברים בארץ ומהווה את גורם התמותה השני בשכיחותו מסרטן. בניגוד לסוגי סרטן אחרים, סרטן המעי הגס הינו מחלה הניתנת למניעה!
ביצוע בדיקות קולונוסקופיה החל מגיל 50 (כל 5-10 שנים) יכול למנוע התפתחות של סרטן המעי הגס, זאת ע"י גילוי פוליפים שהינם נגעים טרום סרטניים, וכריתתם תוך כדי הפעולה. קיימות חלופות לבדיקת הקולונוסקופיה כמו בדיקת קולונוסקופיה וירטואלית (המבוצעת תחת CT ואינה מאפשרת כריתת פוליפים במהלכה). דרך יעילה אחרת לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס הינה בדיקת דם סמוי בצואה מדי שנה, אך בדיקה זו פחות רגישה לגילוי פוליפים קטנים ואינה מונעת סרטן, אלא רק מגלה אותו בשלבים מוקדמים, בהם ניתן עדיין לטפל בו ביעילות. בכל מקרה בו נמצא דם סמוי בצואה, יש לבצע קולונוסקופיה בהקדם.
תרופות ומזונות שונים עשויים לסייע במניעת סרטן בעוד שעישון, אכילת בשר אדום והשמנת יתר הינם גורמי סיכון. סיפור משפחתי של סרטן המעי הגס, או של פוליפים וסוגי סרטן נוספים אצל בני משפחה מעלה אף הוא במידה ניכרת את הסיכון לסרטן המעי הגס. במקרה של סיפור משפחתי מומלץ להתחיל את בדיקות הקולונוסקופיה כבר בגיל 40 או 10 שנים לפני הגיל בו נתגלה הסרטן (או הפוליפ המתקדם) אצל בן המשפחה (הגיל המוקדם יותר). במקרי תסמונת תורשתית-משפחתית יש להתחיל את בדיקות הקולונוסקופיה בגיל צעיר במיוחד ולבצע בירור גנטי לבני המשפחה.
פרופ' כ"ץ מייעץ פרטנית לגבי בדיקת הסקר העדיפה עבור כל פונה כתלות במצבו הרפואי ובהיסטוריה של מחלת הסרטן במשפחתו, ומבצע קולונוסקופיות בהתאם לצורך הרפואי והמניעתי.