מחלת צליאק - ד"ר ליאור כץ
526
rtl,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-526,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

מחלת צליאק

מחלת צליאק הינה דלקת כרונית של המעי הדק אשר נגרמת כתוצאה מחשיפה לגלוטן. בקרב אנשים עם רגישות לגלוטן עשויה להתעורר תגובה של מערכת החיסון, התוקפת את רירית המעי. גלוטן הוא חלבון הנמצא בחיטה ובמיני דגן אחרים, וכיום כמעט על כל מוצרי המזון קיים סימון האם מכילים הם גלוטן, ואם כן – כמה גלוטן בדיוק.

 

celiac disease

התסמינים הקלאסיים של צליאק הינם שלשול ממושך, אנמיה הנובעת מבעיה בספיגת ברזל וחומצה פולית וירידה במשקל. יחד עם זאת, צליאק שבעבר היתה מחלת ילדים מאובחנת כיום יותר בגיל המבוגר, ומתבטאת בצורות שונות כמו כאב בטן, ירידה בצפיפות העצמות ועוד. אצל חולים רבים תתגלה המחלה באקראי.

אבחנת המחלה כוללת בדיקות סרולוגיות להוכחת הימצאות נוגדנים ספציפיים המשתתפים בתהליך הדלקתי והיסטולוגיה (תמונה מיקרוסקופית) אופיינית של רירית המעי הדק. ההיסטולוגיה מתקבלת ע"י לקיחת ביופסיות בבדיקת גסטרוסקופיה.

הטיפול בצליאק כולל דיאטה קפדנית ללא גלוטן, ואינו מצריך נטילת תרופות כלשהן. כיום מגוייסים חולי צליאק לצה"ל עם פרופיל גבוה ומשרתים ביחידות בהן הצבא יכול לספק כלכלה ללא גלוטן.

קיימת קבוצה גדולה של אנשים עם רגישות לגלוטן ללא צליאק. למרות שגם כאן מומלץ לא לצרוך גלוטן, הגישה לקבוצה זו אינה כה קפדנית, והללו לא יסבלו מסיבוכי צליאק אם יחליטו שברצונם לאכול מוצרים המכילים גלוטן.

 

ד"ר כ"ץ מאבחן חולי צליאק, עוקב אחריהם, מייעץ סביב השירות בצה"ל ומבצע בדיקות גסטרוסקופיה להוכחת המחלה ולמעקב במקרי הצורך.